2. Grondradar, ook wel georadar of GPR genoemd.Â
GPR (Ground Penetrating Radar) is vaak de meest kosteneffectieve oplossing voor opsporingswerk in de archeologie, maar ook om andere ondergrondse structuren zoals opslagtanks en nutsleidingen terug te vinden.
GPR is een elektromagnetische reflectietechniek waarbij een beeld van de ondergrond gemaakt wordt. Een zendspoel stuurt hoogfrequente radiopulsen de grond in, die gereflecteerd worden door ‘diëlektrische contrasten’ (zoals scheidingen van bodemlagen, objecten e.d). In de praktijk worden de metingen al rijdend/lopend uitgevoerd, terwijl tientallen keren per seconde wordt een puls uitgezonden, met registratie van de looptijd van de reflecties (en daarmee de diepte van de reflector).
Een GPS-systeem legt tegelijkertijd de positie van de GPR vast, en zo verkrijgt men een radargram, dat kan worden geïnterpreteerd op de aanwezigheid van laagscheidingen, leidingen, objecten e.d.
Belangrijk: we kunnen de grondradar enkel inzetten in zones met een vlak bodemoppervlak, zodat er goed contact is tussen de radarslede en de bodem.